Натуралните ядки и употребата им в сладкарството
0.00 лв.
Blog

Натуралните ядки и употребата им в сладкарството

Добавянето на натуралните ядки в сладкишите е традиция, с която сме свикнали още от детските си години. Вероятно повечето от вас с носталгия си спомнят вкусните и ароматни бабини сладкиши, щедро поръсени със смлени орехи и бадеми…

Замисляли ли сте се какви биха били сладкишите без вкусните и ароматни ядки? Те са добавката, която най-малко забелязваме, но липсата на която веднага бихме разпознали. Вкусът, който нежно добавят към всеки сладкиш, е толкова фин и деликатен, че никога не би ни бил в повече. За разлика от захарта и маслото, колкото повече ядки използвате за любимия си сладкиш, толкова по-добре.

Ролята на натуралните ядки в сладкарството и печивата е неподвластна на времето, като през последните години тя става все по-изразена. Хората обръщат все по-голямо внимание на своето здраве, което превръща ядките в най-добрата алтернатива на захарта. Интересът към здравословните храни нараства, а добавянето на семена и ядки към печените продукти се превърна в най-лесния и прост начин да ги направим по-здравословни.

Защо натуралните ядки са незаменими в сладкарството?

Ядките са не само източник на множество хранителни вещества като витамини, минерали, фибри, есенциални мастни киселини и протеини, но и притежават уникален вкус, който няма как да постигнете без тях. Те дават цвят на сладкиша, обогатяват вкуса и текстурата и имат способността да превърнат най-обикновената храна в екзотичен деликатес. Добавете шамфъстък в мъфините, макадамия в кифличките, орехи в курабийките, бадеми в чийзкейка и ще преоткриете тези рецепти с истинска наслада.

Нека видим и кои са най-популярните натурални ядки в сладкарството:

  • Орехи

Този вид ядки имат мек, маслен вкус, заради което са идеални за сладкишите и печивата. Те имат високо съдържание на масло и се изпичат по-бързо от останалите ядки. Ето защо е най-добре да ги използвате сурови, като по този начин ще предотвратите изгарянето им в процеса на печене.

Можете да добавите орехи в самото тесто, в крема и глазурата или да ги използвате само като декорация. Който и вариант да изберете, ще направите добър избор. А ако търсите по-силен и изразен вкус, използвайте нарязани черни орехи. Те са по-пикантни, което ги прави идеални за бисквити със сладки съставки като бял шоколад.

  • Бадеми

Бадемите са първенците сред натуралните ядки и високо ценени по цял свят заради вкуса, текстурата и хранителната си стойност. Те имат “магическата” способност да се вписват успешно във всяко ястие, салата или десерт, а за сладкаря са пръв помощник.

Бадемите могат да подобрят вкуса на всеки сладкиш, да му придадат по-изтънчен вид и да обогатят хранителната му стойност. Те също така увеличават срока на годност на тортите заради високото си съдържание на мазнини.

Можете да направите бадемово брашно, като смелите ядките и ги добавите към универсалното брашно. Това ще придаде на сладкиша ви по-хрупкав, богат и приятен вкус. А бадемовото мляко може да направи чудеса и с най-обикновения крем.

Ако искате по-мек и фин вкус, потопете бадемите в гореща вода за около 1 минута. Изплакнете ги с хладка вода и премахнете външната обвивка.

  • Шам-фъстъци

Не случайно шам-фъстъците са използвани щедро в традиционните сладкиши и печива в Близкия изток. Те са идеални и за декорация заради яркия си цвят. Вкусът им не е прекалено сладък, нито прекалено натрапчив, което ги превръща в идеална добавка към всеки сладкиш.

Можете да ги използвате за украса, да ги смелите и добавите към плодовия пълнеж на тортата, или да ги изпечете в любимия си кекс. Те се съчетават идеално с плодове и захарни добавки, като омекотяват вкуса им и носят повече ползи за здравето.

  • Ядки от макадамия

Обикновено тези изтънчени натурални ядки се използват в сладкиши с лек тропически вкус.  Те обогатяват вкуса на ананаса и белия шоколад, придават масленост на сухото тесто и осигуряват  хрупкав вкус на обикновените бисквити.

  • Кедрови ядки

Кедровите ядки имат пикантен вкус и мека текстура, което ги прави идеалното допълнение към различните печива и сладкиши. Прибавете ги към тестото за бисквити или блатовете за торта и ще получите невероятен вкус. Ако не сте ги използвали преди, не се притеснявайте да експериментирате в различни рецепти. Ще преоткриете много от старите рецепти и ще им придадете нов интересен вкус.

  • Лешници

Обикновено свързваме лешниците с шоколада, но тези натурални ядки са едни от най-гъвкавите и здравословни малки, вкусни изкушения. Гарнирайте с тях изисканите си десерти, а ако ги полеете с малко бял шоколад, ще получите невероятен вкус.

Лешниците се “разбират” идеално и с маслото, защото самите те имат по-ниско съдържание на мазнини от останалите ядки. Можете да ги припечете самостоятелно за десетина минути, за да омекотите вкуса им и да премахнете горния им слой. Целите лешници пък са най-добрата украса за всяка торта, придавайки й стил и изискан вид.

Какво трябва да знаете за печенето на ядки?

С термичния процес се променя химичния състав, цвета, съдържанието на влага и текстурата на ядките. Въпреки това, няма съществена разлика в количеството на въглехидрати и протеини. Процентът на мазнините се увеличава до известна степен, но разликата е минимална. Така че, не се притеснявайте да ги използвате и в печено състояние. Важното е да регулирате температурата и времето на печене.