Какво прави суровите орехови ядки здравословни?
0.00 лв.
Blog

Какво прави суровите орехови ядки здравословни?

Суровите орехови ядки изобилстват от “добри” хранителни вещества, които се грижат не само да изглеждаме, но и да се чувстваме добре. И не случайно са наричани “храна за мозъка”, което не е свързано с приликата им с човешкия мозък.
Витамините и микроелементите, които получаваме от тях, нормализират кръвното налягане, намаляват риска от болести на сърцето, подобряват мъжкото здраве и ни помагат да се справяме по-безболезнено със стреса.

Убедихме ли ви, че е време да включите орехите в ежедневното си мюсли, десерт, а защо не и в любимата си салата? Ако не, вижте още 10 основателни причини да консумирате орехи всеки ден:

  1.  Суровите орехови ядки подпомагат паметта и концентрацията

Когнитивният спад не може да бъде избегнат с напредването на възрастта, но можете значително да го забавите. Витамин Е, който получавате от ядките, се “грижи” за епизодичната ви памет и добрата концентрация. Получаването на достатъчно количество от него със сигурност ще подобри когнитивните ви способности и дори ще стимулира мисловната ви дейност.

  1. Ореховите ядки в подкрепа на имунитета

Полезното съдържание на суровите орехови ядки и елементите, съдържащи се в тях са от значение за вашата имунна система. Чрез тях можете да си набавите така важните омега-3 мастни киселини. Те се съдържат в най-голяма степен в орехите от всички ядки.

Защо полиненаситените мазнини са толкова важни? Защото организмът не може да си ги набави сам, но са му нужни, за да функционира нормално. С орехите най-лесно можете да допълните тези липси и дори не са ви нужни големи количества от тях.

  1. Повече магнезий – по-спокоен живот

Орехите имат висока концентрация на магнезий, който е необходим за костите, мускулите и нервната система. Неговият недостиг може да бъде наистина опасен, а най-добрият вариант е да си го набавяме чрез храната.

  1. Антиоксидантите в орехите са най-добрата анти-ейдж грижа

Орехите са истински еликсир на младостта, благодарение на високото съдържание на антиоксиданти. Те улавят свободните радикали и така предпазват и защитават клетките и тъканите.

  1. По-нисък холестерол

Хората, които страдат от висок холестерол, знаят на какви лишения се налага да се подлагат, за да го държат в норма. А орехите успешно понижават не само холестерола, но и намаляват риска от високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания.

Проучванията категорично сочат, че са 25 грама орехи на ден ви осигуряват 90% от “полезните” мазнини. А както казахме, тези мазнини са важни за цялостното ви здраве.

  1. Един орех вместо хапче за сън

Трудното заспиване и въртенето с часове в леглото могат да бъдат изключително неприятни. За съжаление, те са често срещани при съвременните хора. Стресът и напрежението се отразяват първо на качеството на съня. В повечето случаи посягаме към таблетките от аптеката, които лесно можем да заместим с… орехи.

Когато сте уморени, тялото ви произвежда веществото “мелатонин”, което ви помага да заспите. В орехите има естествен мелатонин, който ще ви подкрепи в по-бързото заспиване.

  1. Орехите карат всяка диета да “работи”

Тъй като орехите съдържат много протеини и мазнини, организмът ви се нуждае от повече време за тяхното храносмилане. Това от една страна ви държи сити повече време, от друга – ви помага да губите мастни натрупвания.

Всеки, който спазва диета, знае колко е трудно да устоиш на изкушенията по време на гладуване. 20 грама орехи могат да притъпят глада ви, да ви “спасят” от захарите и въглехидратите, към които иначе бихте посегнали, да ви предпазят от витаминен дефицит и да стимулират метаболизма ви.

  1. Повече фибри, по-малко храносмилателни проблеми

Хората, които имат проблем с отделителната система, могат да решат проблема си с по няколко ореха всеки ден. Те са богати на фибри и ви помагат да намалите токсините и отровите в организма си.

  1. Орехите са идеалната закуска

Ако нямате време за сутрешна закуска и директно преминавате към кафето, без което не можете, рискувате да получите гастрит. Освен това, липсата на енергия ще се отрази на целия ви ден. Ето защо суровите и натурални орехови ядки са най-лесната и достъпна закуска. Няколко от тях са ви напълно достатъчни, за да започнете успешно и позитивно деня.

  1. В подкрепа на мъжкото здраве

Проучванията сочат, че орехите са изключително полезни за мъжете. Ако консумирате орехи в продължение на 12 седмици, ще забравите за много проблеми и оплаквания. Това се дължи на омега-3 мазнините, от които изобилстват ядките.

В заключение ще кажем, че орехите са най-лесният начин да се погрижите за здравето, красотата и стройната си фигура.

Leave your thought