Бадемите – потопени в традиции
0.00 лв.
Blog

Бадемите – потопени в традиции

Бадемите са едни от най-старите култивирани растения. Произходът им обаче се губи в мъглата на отминалите времена. Предполага се, че са се срещали първоначално в тропически Китай, след което са започнали своето “пътешествие” на запад.

Още в Библията бадемите са споменавани като съставка в хляба на египетските фараони. Една легенда гласи, че гърците са сътворили бадемовото дърво от капка кръв от богинята Кибела. Но за популяризирането му в Северна Европа принос имат от арабите и римляните до Карл Велики.

Бадемът – символ на непорочното зачатие

Бадемът е част от историята на религията и културата на Европа. Бадемовата ядка е използвана като метафора за зачеването на Исус от Конрад фон Вюрцбург през 13 век. Епископът използва бадема като символ на непорочното зачатие, описвайки как то се е формирало в утробата на Мария – “точно както бадемовото ядро се формира в невредимия бадем се роди и Христос в Мария.”

Пътят на бадемите

Бадемовите дървета са особено популярни в Испания, Мароко, Гърция и Израел. Бадемите се превръщат в основен източник на храна за изследователите по Пътя на коприната към Китай. Още оттогава Испания развива своята бадемова индустрия, която продължава да се развива и в наши дни.

В Калифорния бадемовите дървета се появяват благодарение на францисканските монаси, но така и не успяват да спечелят големи позиции заради неблагоприятните за отглеждането им условия. Но по-късно точно там се установява успешна бадемова индустрия, като се разпространяват нови сортове.

През последните години бадемовите дървета са се увеличили четирикратно в Калифорния, превръщайки отглеждането им в изключително успешен бизнес. Така към момента там се произвежда 80% от общото количество на бадеми в света. В статистиката за износ на САЩ бадемите имат почетно място.

Българските бадеми – трудният път на родните фермери

Българските бадемови ядки се славят с качеството и високите си вкусови качества. Те се произвеждат в по-малки количества, затова и често цената им е по-висока от вносните. Родните земеделци смятат, че в отглеждането на бадеми има реализация и потенциал, но се сблъскват и с много трудности. Една от тях е необходимостта от по-голяма площ, за да получат финансиране от държавата.

Въпреки това, желаещи да се занимават с този бизнес има, както и клиенти, познаващи преимуществата на българската стока. Най-разпространено е отглеждането на бадеми в населените места в близост до река Дунав, Свищов, Никопол. Подходящи условия за тази култура има и по Черноморието, тъй като там ранните пролетни слани са по-малко.

Видове бадеми

Най-общо можем да разграничим бадемите на два вида – сладки и горчиви. Те от своя страна имат доста разновидности, които също се отличават помежду си. Смята се, че сортовете бадеми надхвърлят 30, като само в Калифорния се отглеждат десет от тях.

Бадемите се разграничават и по твърдостта на черупката. В света се отглеждат и от двата вида, които се различават и по времето на цъфтеж.

Горчивите бадеми могат да бъдат токсични в сурово състояние, но те губят опасните си съставки при варене. Затова и се използват в хранителната и селскостопанската индустрия. Продажбата им в сурово състояние е забранена, например, в САЩ, тъй като могат да бъдат опасни.

Преработените горчиви бадеми се използват за приготвяне на марципан, бисквити и сладък сироп. А в Германия дори се продават в аптеките. От тях може да се получи екстракт за бадемов ликьор.

Сладките бадеми са тези, които си купувате от магазина. Те са вкусни и в сурово, и в печено състояние. И за разлика от горчивите, спокойно можете да ги използвате в приготвянето на сладкиши в нерафинирано състояние.

Най-популярните бадеми в света

  • Маркона

Смята се, че бадемите Маркона са едни от най-добрите в света. Те идват от Испания и имат изключителен вид и в сурово, и в печено или пържено състояние. Ядката е бяла, гладка и е с по-пълна и закръглена форма. Бадемите Маркона се използват в изисканата кухня заради аристократичния си вид и отличен вкус.

  • Майорка

Бадемите, които се отглеждат на остров Майорка в Испания са с изключително качество. Те са хрупкави и  сладки в сурово състояние и придобиват лека горчивина, когато са печени. Имат страхотен вкус и изглеждат безупречно. Но за това се грижи и строгия контрол там – не се допускат по-малки бадеми от 12 мм и такива с видими дефекти.

  • Сицилиански бадеми

Бадемите в слънчева Сицилия се славят с добрите си вкусови качества. Там се отглеждат няколко сорта и на това се дължи различния им вкус. Могат да бъдат както сладки, така и горчиви. Сладките бадеми се използват масово в сладкарската индустрия, а горчивите в ограничено количество намират приложение в производството на ликьори.

  • Португалски ядки

Бадемите и орехите, които се отглеждат в  Доро, са с ненадминато качество и вкус заради високото си съдържание на мазнини и протеини. Въпреки, че там климатът не е особено подходящ за тези култури, те са успяли да се приспособят към по-студените метеорологични условия.

Leave your thought